Luther500 – alles over de game

Deze game Luther500 is bedoeld om jongeren via een spel te laten kennismaken met Luther, zijn tijdgenoten en gedachtengoed. Het gaat over de geschiedenis van de Reformatie, maar ook over de betekenis daarvan voor jongeren vandaag.

Schermafdruk 2016-05-20 15.53.44

Wat is het?

Luther500- the game is een Gamification Project voor scholen en kerken.

De Luther500 game heeft twee hoofddoelstellingen:
• Jongeren meer kennis laten verwerven over de geschiedenis van Luther, zijn leven, zijn missie, theologie, vrienden en vijanden op een zeer aansprekende en hedendaagse manier.
• De betekenis van de Reformatie vertalen naar vandaag. Hoe kunnen jonge mensen zingeving vinden, het verschil maken in de wereld van vandaag, hoop en schoonheid vinden en groeien in hun spirituele leven?

Uitgangspunten

Om deze doelstellingen te bereiken gebruiken we de volgende uitgangspunten:
• We gebruiken het gamification platform van OJOO. Gamification gebruikt het spel-ontwerp van een game voor spelopdrachten in het echte leven. Het spel wordt dus niet virtueel gespeeld, maar in het echte leven. OJOO is het platform waarmee de spelorganisatie wordt geregeld en waarin een spel, de verhaallijn en de opdrachten en de puntentelling worden gebouwd.
• Jongeren en studenten spelen de Luther500-game via dit platform op hun smartphone (zowel iOS als Android). Nadat ze zijn ingelogd kiezen ze de Luther500 game en spelen de verhaallijn en de opdrachten, alleen of samen.
• Het spel kan goed worden gespeeld met een groep in het echte leven. Er zijn individuele opdrachten, maar het is ook goed mogelijk om het samen over de inhoud of de resultaten van het spel te hebben. Een motiverende spelleider is dan onmisbaar om het spel succesvol te spelen.
• Bovendien is het mogelijk om specifieke opdrachten of lokale missies erin op te nemen. Dit is een optie en niet noodzakelijk.

Spelbeschrijving

De opdrachten gaan over de geschiedenis van de Reformatie en het leven van Martin Luther, maar ook over de betekenis voor vandaag en over je eigen leven als jongere en student. In het spel zitten speciale opdrachten waarin vijanden van Luther moeten worden verslagen en waarin je hulp van vrienden van Luther kunt krijgen. Met succesvol gespeelde opdrachten verdien je punten in het spel en kom je op een volgend niveau in het spel.
• We schreven een verhaallijn die voor iedereen te gebruiken is. Alle belangrijke elementen uit het verhaal van Luther en de Reformatie zijn daarin als korte anekdotes verteld/beschreven. Er is telkens een verbinding met de personen rondom Luther, die ook een bepalende rol hebben gespeeld in de historische gebeurtenissen.
• De spelers bepalen deels zelf de volgorde waarin ze de opdrachten doen. Er zijn opzoek-opdrachten, doe- en kijkopdrachten, maar ook puzzelvragen waarmee je een code moet ontcijferen of een foto als bewijs moet maken. Een afsluitende opdracht zorgt ervoor dat de deelnemers samen een tijdlijn maken van de gebeurtenissen van de Reformatie. Die kan eenvoudig online gedeeld worden met anderen buiten de groep jongeren, bijv. met de hele gemeente op de website.

Inhoud

De inhoudelijke informatie wordt samengesteld door Lydia Vroegindeweij. Zij is theoloog en educatief uitgever en maakt in het kader van een promotieonderzoek intensief studie van leven en leer van Martin Luther. In een verantwoording wordt voor de deelnemers en spelleider duidelijk gemaakt wat in het spel feit en wat fictie is.

Tijdsduur

Spelers spelen de Luther500 game in enkele uren. Het spel kan onderdeel zijn van één of enkele bijeenkomsten met de groep. De deelnemers kiezen zelf hoeveel tijd ze er aan willen besteden om succes te behalen.

Wat heb je nodig om de Luther500 game te spelen?

• Koop een lokale licentie voor je school of kerk.
• Spelers moeten de OJOO App voor iOS of Android installeren.

Maatwerk is mogelijk

Het spel wordt nu ontwikkeld voor de Protestantse Gemeente Amersfoort / De Amersfoortse Zwaan. Twee opdrachten worden lokaal ingevuld, maar zijn eenvoudig voor een andere plaats aan te passen. Interesse hiervoor? Laat het weten.

Prijsstelling

Een lokale licentie voor dit spel kost € 250,-. (We houden daarbij al rekening met een beperkt budget voor jeugdwerk.)

Meer informatie?

Neem per e-mail contact op met: Lydia Vroegindeweij.

download action movies online

Rubrieken

Trefwoorden

free professional wordpress themes